Kirkkohistorialliset museotVesireittien varrella Kartta
Heinäveden kotiseutumuseo
Varistaipaleen kanavamuseo
Valamon luostarin kulttuurikeskus
Heinäveden kirkon museohuone
Valamon luostarin kulttuurikeskus
Osoite ja kartta
Tiedustelut Aukioloajat 2018

Valamon luostari
Valamontie 42
79850 Uusi-Valamo

Kartta

Puh. (017) 570 111
valamo(at)valamo.fi

Aukioloajat

Ryhmille tilauksesta
muinakin aikoina

Vaihtuvat näyttelyt ja tapahtumat 2018
Pääsymaksut
  • 30.9.2018 saakka Valamon kätköistä -näyttely avoinna ma–la klo 10–17, su ja kirkollisina juhlina klo 12–17
  • 31.8.2018 saakka Valon kutsu -näyttely Kulttuurikeskuksen kokoussalissa, jossa on esillä Esko Ikosen luontokuvia ja Marja-Liisa Ikosen maalauksia. Avoinna ma–la klo 10–17, su ja kirkollisina juhlina klo 12–17, kokoussalin ollessa varattuna näyttely suljettu

Aikuiset 6 €
Ryhmät 5 €/hlö
Opiskelijat 3 €
Lapset alle 17 v. ilmaiseksi

Opastusmaksu 25 €/ryhmä/näyttely (max 40 hlöä), kesto ½ h

Linkit

Etelä-Savon elementit – Ilma – Hengellinen elämä


Valamon luostari

Uusi Valamo  Etelä-Savon kulttuuriperintötietokannassa (esku.fi) ESKU.fi

Valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö (RKY) RKY.fi

Valamo on Heinävedellä sijaitseva ortodoksinen munkkiluostari. Viimeisten vuosikymmenien aikana siitä on kehittynyt Suomen merkittävin ortodoksisen kulttuurin keskus. Perimätiedon mukaan Valamon luostari on perustettu 1100-luvulla, viimeistään 1300-luvulla. Sen perustajaisinä kunnioitetaan kahta Laatokan Valamon saarella kilvoitellutta pyhää, Sergei ja Herman Valamolaista. Talvisodan yhteydessä 1940 luostari evakuoitiin, ja sijaitsee nyt Heinäveden Papinniemessä.

Luostarin kulttuurikeskuksessa, Valamon historiallisessa näyttelyssä, voi tutustua Valamon luostarin historiaan ja Laatokan Valamosta pelastettuun kirkolliseen esineistöön. Näyttely esittelee läpileikkauksen luostarielämän arkisesta työnteosta sekä kirkollisesta elämästä 1700-luvulta nykypäivään. Näyttelyssä esitellään luostarin uudelleen rakentamista Heinävedelle ja sen kirkollisia ja yhteiskunnallisia suhteita sekä julkaisutoimintaa. Liturgiset esineet kertovat venäläisen käsi- ja taideteollisuuden teknisestä ja taiteellisesta korkeasta tasosta.

Esillä on vain osa luostarin aarteistosta. Esineet ovat pääosin 1800-luvulta, osa jopa 1600- ja 1700-luvuilta. Vastaavaa esineistöä ei näe yleensä edes kirkoissa, sillä esimerkiksi ehtoolliskalustoja, käsiristejä ja kirkkotekstiilejä säilytetään joko alttarihuoneissa tai varastoissa. Vanha esineistö on joitakin harvoja poikkeuksia lukuun ottamatta edelleen käytössä, joskin useimpia käytetään harvoin – lähinnä suurien kirkollisten juhlien aikaan.

Kulttuurikeskuksessa järjestetään myös vaihtuvia näyttelyitä. Valamon luostarissa on ravintola, majoitusta ja monipuolisia matkailupalveluita.

Ylös
Copyright © Etelä-Savon museot 2007. Kaikki oikeudet pidätetään. Viimeksi päivitetty: 11.06.2018 13:50