Kartta
Lepola – Ahti Karjalaisen synnyinkotimuseo
Pitäjäntupa museo
Kissakosken voimalaitos ja sähkönäyttely
Kissakosken voimalaitos ja sähkönäyttely
Osoite ja kartta
Tiedustelut Aukioloajat 2018

Vahvamäentie 42
Hirvensalmi

Kartta

Postiosoite: Suur-Savon Sähkö Oy, PL 3, 50101 Mikkeli

Suur-Savon Sähkö Oy:
Puh. (010) 21 041

Suljettu

Linkit Pääsymaksut

Etelä-Savon elementit – Vesi – Voimaa vedestä


Kissakosken historia

Hirvensalmen kunta

Kissakosken paperitehdas ja voimalaitos Etelä-Savon kulttuuriperintötietokannassa (esku.fi) ESKU.fi

Ei pääsymaksua

Kissakosken voimalaitos ja sähkönäyttely sijaitsevat kuuden kilometrin päässä Hirvensalmen keskustasta Mäntyharjun suuntaan. Voimalaitoksen ja sähkönäyttelyn omistaa ja niistä vastaa Suur-Savon Sähkö Oy. Kissakoskelle perustettiin paperitehdas ja puuhiomo vuonna 1909. Paperitehtaan toiminta loppui jo vuonna 1920, mutta puuhiomo jatkoi vuoteen 1939 asti. Näiden teollisuuslaitosten voimanlähteeksi rakennettiin vuonna 1932 sähköä tuottava vesivoimalaitos. Se tuotti voimaa enemmän kuin tehtaille oli tarpeen, ja Kissakoski toimitti sähköä mm. Mikkelin kaupungille. Parhaimmillaan Kissakosken voimalaitos tuotti sähkön lähes koko Etelä-Savoon.

Uusi voimalaitos valmistui toukokuussa 2012. Käytöstä poistetut, vanhat voimalaitokset säilytettiin ja päärakennuksen yhteydessä oleva vanha turbiini- ja generaattorilaitteisto jäi osaksi sähkönäyttelyä.

Sähkönäyttelyssä on esillä sähkölinjojen rakentamista ja huoltoa koskevia esineitä, sähkölaitoksen toimisto sekä vesivoimalaitoksen huoltotöissä tarvittu sukelluspuku. Näyttely on toteutettu havainnollisilla ja elävillä lavastuksilla, jotka kuvaavat esimerkiksi sähkötolppien pystyttämistä. Museon pihalla on vuonna 1948 rakennettu ja vuoteen 1990 asti toiminut puukoppimuuntamo Ristiinan Pökkäästä.

Entisen puuhiomon jyhkeä tiilirakennus, jossa sähkönäyttelykin on, muodostaa yhdessä Kissakosken tehtaan työväen asuintalojen ja huviloiden kanssa omaleimaisen, teollisuushistoriallisesti merkittävän maisemakokonaisuuden. Tehdasrakennuksessa toimii nykyään mm. ravintola ja kalasäilyketehdas.

Ylös
Copyright © Etelä-Savon museot 2007. Kaikki oikeudet pidätetään. Viimeksi päivitetty: 26.06.2018 14:14