Joroinen, Karhulahden kotiseutumuseo

Syksyllä 2012 Joroisten kunnan omistamassa Karhulahden kotiseutumuseossa aloitettiin maapohjaisen ja rankorakenteisen ladon vesikaton kunnostaminen Museoviraston myöntämällä harkinnanvaraisella valtionavulla. Työstä vastasi Saneeraustyö Kari Strengell – kohdetta valvoi maakuntamuseotutkija.

Päällimmäisenä katteena oli kolmiorimoilla tehty bitumihuopakatto, jonka sirotteen sideaineena oli synteettinen pohjakangas. Huopa oli kiinnitetty aiemman pärekaton päälle, ja väliin oli laitettu oli mm. sanomalehtiä. Alkuperäisen suunnitelman mukaan toiselle puolelle tehtäisiin uusi tiivis ponttilaudoitus huovalle ja toiselle puolelle vedettäisiin vain uusi huopa vanhan päälle.

Huopa osoittautui kuitenkin molemmilta lappeilta huonokuntoiseksi, joten se ja suurin osa päreistä poistettiin. Täten vanhat pärekaton ruoteet – ja osa päreistä – jäivät näkyviin ja muistuttamaan rakennuksen alkuperäisestä katteesta.

 

Kuvat 1–3, 5–7 Jorma Hytönen/Savonlinnan maakuntamuseo, kuva 4 Jarmo Piik/Joroisten kunta.

Kuva 1
Läpiajettava lato ennen kunnostuksen aloittamista.

Kuva 2
Vanhan huovan sideaine näytti lumpulta, mutta oli kuitenkin synteettistä.

Kuva 3
Eteläpuolella lape oli varsin huonossa kunnossa.

Kuva 4
Vanha ruodelaudoitus – päätyräystäitä lukuun ottamatta – jätettiin alle ja vasojen kohdalle naulattiin vitoslauta, jonka päälle tehtiin uusi raakaponttilaudoitus.

Kuva 5
Kattoa ruodelaudoituksen teon jälkeen.

Kuva 6
Runkoa tuettiin parruilla pohjoissivun parioven yläpuolelta – samalla tavalla, kuin eteläsivun ovea oli tuettu aikaisemmin. Kuvassa näkyy jäänteitä myös edeltävän huopakaton teon yhteydessä päreen ja huovan väliin laitetuista pehmusteista mallia Karjatalous ja Helsingin Sanomat. Kattovasojen päitä on kiilattu puukiiloilla, jotta lapetta saatiin oikaistua.

Kuva 7
Koska työt päästiin aloittamaan sateiden vuoksi vasta viikolla 46, niin seuraavan viikon maanantaina ne päätettiin keskeyttää. Ruodelaudoitus oli saatu valmiiksi, mutta kosteuden ja alhaisen lämpötilan vuoksi lappeet suojattiin ja huovan laitto päätettiin siirtää tulevalla keväälle.