Vuodenkierto 2013 Etelä-Savon museoissa

Kokoelmien luettelointia, kivimuurin kunnostamista ja 50-vuotisjuhlintaa

Museovuoden 2013 aikana Etelä-Savon kulttuurihistoriallisissa museoissa vieraili yli 216 000 kävijää (edellisvuonna n. 204 000). Museoammatillisesti hoidetuissa museoissa kävi yli 180 000 henkeä (edellisvuonna n. 164 000) ja muissa kunnallisissa sekä seurojen, yhdistysten yms. ylläpitämissä museoissa/museokohteissa yli 36 000 henkeä (edellisvuonna yli 40 000). Maakunnan museosivustolla (www.etelasavonmuseot.fi) käytiin vuoden aikana lähes 76 000 kertaa (edellisvuonna yli 31 000 kertaa).



MUSEOT TOIVAT MAAKUNNAN ALUETALOUTEEN 6-10 MILJOONAA EUROA

Museot ovat yllättävän hyviä sijoituksia, sillä ne kasvattavat lähialueidensa taloutta sadoilla miljoonilla euroilla vuodessa, todistaa laajin suomalaisten museoiden talousvaikutuksista tehty tutkimus. Asiasta tarkemmin Museoliiton sivulta: www.museoliitto.fi/uutiset.php?aid=11351 .

Propagandasuoritukset-aaneta480 (58K)

PROPAGANDAPROJEKTI

Mäntyharjun museo osallistui Museoliiton Propagandaprojekti-kisaan kotiseutufilmillä "Museoon pakotetut". Propagandaprojekti oli Suomen museoliiton kampanja, jonka tarkoituksena oli houkutella museoita kokeilemaan uudenlaista verkkomarkkinointia. Propagoimaan innostui 46 museojoukkuetta, joista Etelä-Savoa edusti Mäntyharjun museon lisäksi Savonlinnan maakuntamuseo (Kuinka Salpalinjan estekivet saivat alkunsa -filmi).

Filmi löytyvät osoitteesta www.facebook.com/propagandaprojekti .



KOKOELMATYÖTÄ MIKKELISSÄ, PIEKSÄMÄELLÄ JA MÄNTYHARJULLA

Etelä-Savon Sairaanhoitopiirin hallinnoimassa Moision sairaalamuseossa inventoitiin ja luetteloitiin Moision sairaalan historiaan liittyviä lehtileikkeitä, museon esinekuvien negatiiveja sekä sairaalan toimintaan liittyviä valokuvia Museoviraston myöntämän harkinnanvaraisen valtionavun turvin. Työssä käytettiin hyväksi sairaalan omaa arkistokaavaa muutamin poikkeuksin. Työstä vastasi Salla Vanhala, ja valvojana toimi maakuntamuseotutkija.

Vuonna 2012 Museovirasto myönsi Pieksämäen kaupungille harkinnanvaraista valtionapua käytettäväksi kaupungin museoaineiston digitointiin ja luettelointiin. Tukisumma siirrettiin käytettäväksi vuodelle 2013, jolloin Päivi Tarkiainen luetteloi tietokantaan Savon radan museon valokuvia, jotka Varkauden museo oli digitoinut ja deponoinut.

poleeni (45K)
Päivi Tarkiainen luetteloi Poleenissa. Kuva Kaisa Puranen/Pieksämäen kaupunki.

Mäntyharjun museolla jatkettiin edellisvuonna valmistuneen kokoelmapoliittisen ohjelman parissa Museoviraston myöntämän harkinnanvaraisen valtionavun turvin. Työ käsitti kokoelman arvoluokittamista sekä näyttely- että säilytystiloissa sisältäen myös kuntoarvion. Työstä vastasi kokoelmapoliittisen ohjelman tehnyt Anne Närhi, ja työtä valvoi maakuntamuseotutkija. Yhteensä kesän 2013 aikana arvoluokitettiin 3 250 esinettä. Työn aikana määriteltiin erityisesti EiNojen eli Ei Numeroitujen esineiden käsittely.

mantyharju4 (50K)
Sokerisakset saavat luettelointinumeron. Pöydällä näkyviä lappuja käytettiin muistin tukena hahmotettaessa esineiden asemaa tai tarvittavaa toimenpidettä. Punainen = EiNo (Ei Numeroa tai muuten epäselvä tapaus), harmaa = esine kuuluu 1. tai 2. arvoluokkaan, vaaleanruskea = esine kuuluu 3. arvoluokkaan ja vihreä = saa koskea -esine. Kuva Anne Närhi.

ASIAKASPALVELUA

Rantasalmen museossa vietettiin kesäkuun puolivälissä 50-vuotisjuhlia. Juhla koostui ohjelmallisesta aamupäivästä (rakennusparrun veisto, langankehräys, tuohityöt, työkoirien lammaspaimennus, hevosajelu, museoesineiden tunnistus ja heinäkasakisailu). Juhlaohjelma alkoi Iltapäivän puolella orkesterimusiikilla, ja jatkui tervehdyksillä sekä Helena Taskisen juhlapuheella ja Laboratorioteatteri Fennican esityksellä tilaisuuden hengessä.

Juhlavuoden kunniaksi Museovirasto oli myöntänyt harkinnanvaraisen avustuksen, joka käytettiin "TUNNE JUURET - Rantasalmen kotiseutumuseon viisi vuosikymmentä" -valokuvanäyttelyn tekemiseen. Näyttelystä vastasivat Lumi Sammallahti ja Riitta Heiskanen - työtä valvoi maakuntamuseotutkija.

rantasalmi1 (60K)
Juhlapäivä kokosi museolle 300 henkeä.

rantasalmi3 (53K)
Musiikista vastasi Rantasalmen Puhallinorkesteri.

rantasalmi2 (58K)
Työkoirien lammaspaimennusta esittelivät Susanna Nuutinen ja Ann-Mari Lintunen.

rantasalmi4 (82K)
Pyöreästä puusta rakennusparruksi - veistokirvestä käyttää Ilkka Matikainen.

Kuvat Juha Eronen.



Muilla museoilla oli asiakkaita varten tarjolla mm. seuraavaa:

- Barbiet ja muut muotinuket -teemanäyttely (Savonlinnan Nukke- ja lelumuseo Suruton)
barbi (36K)
Barbie prinsessana ja Ken prinssinä Nukke- ja lelumuseo Suruttoman teemanäyttelyssä. Kuva Käpy Tarus.

- Haitaristi Maria Kalaniemen akustinen konsertti, Hevosen elämää Pattoilla -näyttely, (Juvan Pattoin perintötalo)
pattoi (50K)
Vieraalla maalla, Kaffinkeittolaulu ja topakan reipas Ellin polkka, jotka ovat amerikansuomalaisen Viola Turpeisen tunnetuksi tekemiä sävelmiä, sopivat hirrestä veistetyn Pattoin tuvan hämyyn erinomaisesti. Kuva Brita Suokas.

- kesäkirkko (Kangasniemen Pitkäpellon kotiseututalo)
- kesäteatterin näytelmä (Savonrannan Säimenen myllymuseo)
- Unohdettu rajaseutu -näyttely, Kirkko keskellä kylää -näyttely, Pihanperällä -näyttely, Taiteen kukkia -näyttely, koko perheen museon päivä, maataidetyöpaja lapsille, karkkiarkkitehtuurityöpaja lapsille ja perheille, iltamuseo ja valoa yössä -tapahtuma (Mäntyharjun Iso-Pappilan museoalue)
mantyharju2 (55K)
Karkkiarkkitehtuuria Iso-Pappilassa. Kuva Jouni Marttila/Mäntyharjun kunta.

mantyharju3 (40K)
Kirkkomatkamuistelua Iso-Pappilan salissa. Kuva Arja Rantala.

- kesäjuhla ja Hiukan likainen tusina -teatteriesitys (Punkaharjun kotiseutumuseo)
- Apteekki-näyttely (Kerimäen Järvikalastusmuseo)
- Hatut ja myssyt -näyttely (Hirvensalmen kotiseutumuseo)
hirvensalmi (63K)
Kuva Raija Tanttu.

- puistokonsertti (Heinäveden Varistaipaleen kanavamuseo)
- keskiviikkoinen käsityöpäivä, lasten lauluilta ja yhteislauluilta, Pertun pyöräily ja perinnepäivä (Pertunmaan Vanha-Rantalan talomuseo)
- Igumeni Damaskinin aika -näyttely (Heinäveden Valamon luostarin kulttuurikeskus)
- kehruunäytökset, luonnonkukkien päivän retki, saaristolaispäivä ja Mikkelin Pursiseuran Eloregatta (Puumalan Liehtalanniemen museotila)


TUNNUSTUSTA MUSEOTYÖSTÄ

Sekä Mäntyharjun Iso-Pappilan museoalue, että Puumalan Liehtalanniemen museotila saivat julkista tunnustusta museotyöstä.

mantyharju1 (59K)
Koko perheen museon päivänä kunnan vanha paloauto kiinnosti niin isoja kuin pieniäkin. Kuva Anu Yli-Pyky/Mäntyharjun kunta.

Savo-Karjalan paikallismuseokisan voitto Iso-Pappilalle

Iso-Pappilan museoalue Mäntyharjulta voitti vuoden 2013 Savo-Karjalan paikallismuseokilpailun. Kilpailun teemana oli markkinointi, ja kilpailussa etsittiin paikallismuseota, joka tuo aktiivisesti itseään yleisön tietoisuuteen, ja joka järjestää museoyleisölle muutakin oheistoimintaa kuin pelkän näyttelyn.

Suomen Kotiseutuliiton raati perusteli valinnan seuraavasti:

"Mäntyharjun museo näkyy ja kuuluu luonnollisesti perinteisissä medioissa kuten paikallislehdessä ja alueradiossa. Museo esittäytyy internetissä sekä Mäntyharjun kunnan että Etelä-Savon maakuntamuseon kotisivuilla ja se käyttää myös muita kustannustehokkaita nykymedioita kuten blogia (mantyharjunmuseo.blogspot.fi), Facebook-sivuja (www.facebook.com/Mantyharjunmuseo) ja mobiilisovellushakua (www.ifind.fi)."

mantyharju5 (58K)
Mäntyharjun museon blogi on kerännyt 15 000 uniikkia kävijää.


Liehtalanniemestä vuoden 2013 kesäkohde

Suomen maatalousmuseo Sarka valitsi Puumalan Liehtalanniemen museotilan vuoden 2013 kesäkohteeksi. Haussa oli alkuperäisellä paikallaan sijaitseva perinteinen miljöö, jossa on näkyvillä myös vanhaa rakennuskantaa.

liehtala1 (67K)
Saaristolaispäivänä 13.7. Suomen Maatalousmuseo Saran amanuenssi Elsa Hietala toi terveiset Loimaalta ja luovutti Kesäkohde 2013 -messinkilaatan Liehtalanniemen museotilalle. Kuva Puumala-lehti/Mari Virta.

Kesäkohteeksi valittu Liehtalanniemen museotila löytyy luonnonkauniilta paikalta keskeltä Saimaan saaristoa. Tila sijaitsee 22 hehtaarin luonnonsuojelualueella, ja se oli aikanaan ensimmäinen Suomeen perustettu toiminnallinen maisemamuseo eli ekomuseo - 1980-luvun termin käyttäen. Museo avattiin vuonna 1981 ja Liehtalanniemestä tuli luonnonsuojelualue vuonna 1984. Alueen rauhoittamisen tarkoituksena on säilyttää se elävänä ja havainnollisena näytteenä vuosisadan alussa vallinneesta savolaisesta pienviljely- ja kalastustilan elämänmuodosta ja sen synnyttämästä kulttuurimaisemasta eliölajeineen.

liehtala2 (75K)
Liehtalan maisemanhoitoon osallistuivat myös neljä lammasta Kaurasen lampolasta. Kuva Tuula Vainikka/Puumalan kunta.


RAKENNUKSET JA RAKENTEET: suunnittelua, ensiapua ja korjaamista

tunnuskuva_rakentaminen (84K)

Rakennusten korjauksia tehtiin museo- ja yksityiskohteissa Museoviraston myöntämällä harkinnanvaraisella valtionavulla (HAVA) ja entistämisavustuksella (ENA), Etelä-Savon ELY-keskuksen ESR-rahoitteisen Ympäristönhoitotyöt Etelä-Savossa -hankkeen avulla sekä kuntien omalla rahoituksella. Työt alkoivat huhtikuussa Ristiinan Pien-Toijolan talonpoikaismuseossa pihapuiden kaadolla ja päättyivät joulukuussa Juvan Pattoin perintötalolla ruumisaitan lattian avaamiseen.

Kunnostustyöt koskivat kivimuuria (kiilakivien lisääminen, saumaus), hirsirunkoa (kengitys, paikkaus), ovia ja ulkovuorausta (paikkaaminen, uusiminen) sekä kattorakenteita ja vesikatteita (kolmiorimahuopa-, savitiili- ja pärekaton uusiminen). Rakennuksille annettiin myös ensiapua, jotta vaurioituminen saatiin pysäytettyä ennen varsinaista kunnostusta ja samoin suunniteltiin tulevia kunnostuksia. Lisäksi kaadettiin pihapuita, pystytettiin aitaa ja uudisrakennettiin.

01 (5K)
Punkaharju, kotiseutumuseo
02 (56K)
Kerimäki, kalastajatila ja kotiseutumuseo
03 (62K)
Pertunmaa, Vanha-Rantalan talomuseo
04 (1172K)
Puumala, Liehtalanniemen museotila
05 (48K)
Ristiina, Pien-Toijolan talonpoikaismuseo
06 (59K)
Joroinen, Karhulahden kotiseutumuseo
07 (65K)
Rantasalmi, Rantasalmen museo
08 (65K)
Mäntyharju, Miekankosken uittomuseo
09 (60K)
Haukivuori, kotiseutumuseo
10 (40K)
Juva, Pattoin perintötalo
11 (1258K)
Pertunmaa, Ahvenniemi
12 (5235K)
Rantasalmi, Putkisalo


Aikaisemmat vuodenkierto-tiedotteet ovat luettavissa osoitteissa:

http://www.etelasavonmuseot.fi/varia/2012
http://www.etelasavonmuseot.fi/varia/2011
http://www.etelasavonmuseot.fi/varia/2010

Jorma Hytönen, maakuntamuseotutkija 4.2.2014