Rauhan aika

Rauhan aika

Toinen maailmansota päättyi Suomen osalta 27.4.1945, kun viimeinen saksalainen sotilas poistui maasta Lapin sodan päättyessä. Sen jälkeen Suomen puolustusvoimat ovat keskittyneet rauhan ajan tehtäviinsä.

Jalkaväen 75 rauhan vuotta Jalkaväkimuseossa

Jalkaväkimuseossa Mikkelissä on Suomen ainoa puolustusvoimien toisen maailmansodan jälkeistä toimintaa esittelevä näyttely. Näyttely esittelee suomalaisen jalkaväen kaluston ja toiminnan kehitystä vuodesta 1945 näihin päiviin.

>>Katso museon sivu

Suomen aluemenetykset talvi- ja jatkosodassa heijastuivat myös Etelä-Savoon. Maakuntaan asettui karjalaisia, joiden kodit olivat jääneet Neuvostoliiton puolelle uutta rajaa. Esimerkiksi Juvalle asettui heitä paljon, varsinkin Rautjärveltä lähteneitä. Lisäksi Valamon ortodoksinen luostari muutti Laatokan saaresta Heinävedelle.

Juvan Karjalaisten museo

Juvan Karjalaisten museossa on talvi- ja jatkosotien jälkeen Juvalle asettuneen karjalaisen siirtoväen kotiseudultaan mukanaan tuomia tavaroita. Museoon kerätyt esineet kantavat mukanaan muistoja menetetystä kotiseudusta. Juvalle asettui karjalaisia useasta rajan taakse jääneestä pitäjästä. Juva oli rautjärveläisten pääsijoituspaikka, ja museossa onkin eniten esineitä Rautjärveltä. Esillä on huonekaluja, tekstiilejä sekä maanviljelykseen ja karjanhoitoon liittyviä esineitä.

>>Katso museon sivu

Viimeksi päivitetty: 13.1.2022

Siirry sivun alkuun