Museotyö

Museotyö

Savonlinnan maakuntamuseon toiminta-alueeseen eli Etelä-Savoon kuuluu tällä hetkellä kolme kaupunkia (Mikkeli, Pieksämäki ja Savonlinna) sekä 9 kuntaa (Enonkoski, Hirvensalmi, Juva, Kangasniemi, Mäntyharju, Pertunmaa, Puumala, Rantasalmi ja Sulkava).

Maakunnassa on noin 35 yhdistyspohjaista tai sivutoimisesti hoidettua kunnallista paikallismuseota, joita maakuntamuseo ensisijaisesti ohjaa ja neuvoo museotyössä (kokoelmat, näyttelyt, asiakaspalvelu, kehittäminen, museorakennukset ja -alueet).

Maakuntamuseon tärkein tehtävä on lisätä Etelä-Savon museokentän ammatillisuutta siten kuin se on kunkin museon kohdalla mahdollista. Tätä työtä tukevat määräajoin päivitettävät museoiden perusselvitykset sekä seuraavat suunnitelmat, ohjelmat ja selostukset.

Suunnitelmat

Maakuntamuseon ja Museoviraston kanssa sovittu alueellisen työn suunnitelma vuosille 2020–2022 (PDF).

Juvan Pattoin perintötalon museosuunnitelma 2019–2022 (PDF).

Puumalan Liehtalanniemen museotilan hoito-ja käyttösuunnitelma (PDF).

Ohjelmat

Mäntyharjun museoiden kokoelmapoliittinen ohjelma sekä valokuvien ja audiovisuaalisen aineiston hallinta- ja tallennussuunnitelma (KOPO:n täydennysosa).

Pieksämäen kaupungin kulttuurihistoriallisten museoiden kokoelmapoliittinen ohjelma 2018–2028 (PDF).

Mikkelin Moision sairaalamuseon kokoelmapoliittinen ohjelma 2021–2031 (PDF).

Selostukset

Puumalan Liehtalanniemen museotilan rakennustapaselostus.

Ohjeet

Museoesineiden turvallinen käsittely -video (tuottanut Lapin maakuntamuseo)

Näin säilytät ja käsittelet valokuvia -video (tuottanut Lapin maakuntamuseo)

Näin säilytät arkistoaineistoa -video (tuottanut Lapin maakuntamuseo)

Maakunnallinen kokoelmatietokanta (PaMu)

Vuoden 2020 lopulla Suomenniemen museon esinekokoelmien tekstitiedot vietiin ensimmäisenä uuteen maakunnalliseen PaMu-kokoelmatietokantaan. Savonlinnan maakuntamuseo (myöh. Savonlinnan museo) vastasi tietokannan perustamiskustannuksista sekä vuoden 2021 kuukausimaksuista.

Syyskuussa 2021 Kangasniemen, Mäntyharjun ja Pertunmaan kunnat liittyivät tietokantaan.

Savonlinnan museo ei maksa vuoden 2022 alusta lähtien tietokannan kuukausi- eikä levytilamaksuja, mutta osallistuu tietokannan perustamiskustannuksiin ja mahdolliseen Finna-kytkentään. Nämä päätetään aina tapauskohtaisesti. Maakuntamuseotutkija toimii tietokannan/tietokantojen pääkäyttäjänä virkatyönä.

Tietokanta on tällä hetkellä käytössä vain esineille.

Tietokanta ei ole julkisessa käytössä.

Tietokantaan liitettävien mediatiedostojen tulee täyttää pitkäaikaissäilytykseen (PAS) hyväksytyt säilytys- ja siirtokelpoisuuden kriteerit.

Viimeksi päivitetty: 9.11.2021

Siirry sivun alkuun