Museot

Etelä-Savon museot

Etelä-Savossa on 12 kuntaa, joissa on yhteensä 37 museota, museokohdetta ja näyttelyä. Ammatillisesti hoidettuja museoita on kuusi, ja loput ovat harrastajavoimin tai kuntien muun kulttuuritoimen ohella hoidettuja paikallismuseoita. Suurin osa näistä museoista on perustettu 1960–1970-luvuilla innostuneen kotiseututyön tuloksena. Sittemmin yhdistykset ovat luopuneet toiminnasta monissa kunnissa, ja kokoelmat ja museokäyttöön muutetut rakennukset ovat siirtyneet kuntien hoitoon.

Museoissa esitellään paikkakuntien elinkeinoelämän sekä talonpoikais- ja kulttuurihistoriaa, ja ne ovat tyypeiltään moninaiset. Toiset museot on perustettu entisiin viljamakasiineihin, toiset vanhoihin teollisuusrakennuksiin. Talomuseoissa kävijä voi tutustua autenttiseen maatilaan ja erikoismuseoissa erityisteemoihin.

Paikallismuseot museorakennuksineen, kokoelmineen ja näyttelyineen ovat osa yhteistä kulttuuriperintöämme. Museot tarjoavat kävijöilleen elämyksiä ja tietoa. Museorakennukset ovat kulttuurihistoriallisesti arvokkaita kohteita. Museot kertovat paikallishistoriasta ja niillä on suuri merkitys paikallisidentiteetin rakentamisessa ja kotiseutuhengen nostamisessa. Yhdessä paikallismuseot luovat perustan eteläsavolaiselle kulttuuri-identiteetille ja tarjoavat rakennusainetta maakunnan imagolle.

Voit tutustua museoihin paikkakunnan mukaan tai hakea museoita tyyppi- sekä liikennereittikohtaisesti.

Museot tyyppikohtaisesti

Viimeksi päivitetty: 15.6.2023

Siirry sivun alkuun