Pitkäpellon kotiseututalo

Pitkäpellon kotiseututalo

Pitkäpellon kotiseututalo sijaitsee noin 18 kilometrin päässä Kangasniemen kirkonkylästä. Museona Pitkäpelto on ollut vuodesta 1967, jolloin sitä edelleen hoitava Kangasniemen kotiseutuyhdistys osti rakennukset Eino ja Elli Huikolta.

Museo muodostuu Pitkäpellon talonpoikaistalosta päärakennuksineen, aittoineen ja talousrakennuksineen, tuulimyllyineen ja pihapiireineen. Pihapiirissä on sekä paikalla olleita että sinne siirrettyjä rakennuksia.

Paikallista rakennustapaa edustava tilan päärakennus on vuodelta 1826. Hirret ja ulkovuorauslaudat ovat käsin sahattuja ja -höylättyjä. Alun perin päärakennus pystytettiin savupirtiksi, mutta myöhemmin se on muutettu uloslämpiäväksi. Nykyisin päärakennuksessa on avara, suuriuuninen tupa, kamari ja keittiö. Niiden välissä on eteinen, joka on ollut läpiajettava. Päärakennuksen miespihan puolella on aittarivi, kaksi erillistä aittaa ja savusauna.

Pihaa reunustava aittarivi on alkuperäisellä paikallaan, se koostuu etelästä päin luettuna nukkuma-aitasta, mm. puuastioiden varastoaitasta, kahdesta vilja- ja jauhoaitasta hinkaloineen sekä liha- ja ruoka-aitasta. Puutarhan reunaan on siirretty Koskenniemen Halttuselta kaksi maalaamatonta aittaa. Pienempi aitta on vaateaitta, ja korkeamman kaksikerroksinen aitan päätyhirressä on vuosiluku 1767. Tämän Pitkäpellon vanhimman rakennuksen yläkerrassa on nukuttu ja alakerta on ollut vilja-aittana.

Karjapihaa reunustavat tallirakennukset. Lisäksi pihapiirissä on riihi ja navetta. Pihaan johtavan tien alkupäässä on hirsirakenteinen tuulimylly vuodelta 1847.

Rakennuksissa näytteillä olevista esineistä osa on alkuperäistä Pitkäpellon tilan kalustoa, mutta kokoelmaa on täydennetty myös muualta kerätyillä esineillä.

Pitkäpellossa kuvattiin vuonna 1987 Suomen sodan 1808–1809 aikaan sijoittuva Dunckerin kersantti, jonka tuotti Yleisradio ja ohjasi Timo Bergholm.

Aukioloajat 2023

1.7.–31.7.
su klo 12.00–15.00

Muina aikoina tilauksesta

Vaihtuvat näyttelyt ja tapahtumat 2023

Kesäkirkko 30.7. klo 13.00 alkaen

Pääsymaksut

Aikuiset 2 €

Lapset 1 €

Osoite ja kartta

Makkolantie 1139
Hännilä

Karttapaikka

Postiosoite: Kangasniemen Kotiseutuyhdistys ry, c/o Raija Vehmala, Tiiholantie 495, 51200 Kangasniemi

Tiedustelut

Irene Spännäri

Kangasniemen kotiseutuyhdistys ry:
Puh. 040 5964 692

Viimeksi päivitetty: 26.6.2023

Siirry sivun alkuun