Iso-Pappilan museoalue

Iso-Pappilan museoalue

Mäntyharjun kunnan hoitama Iso-Pappilan museoalue sijaitsee Mäntyharjun keskustassa. Nimensä se on saanut rovasti A. A. Bernerin aikana rakennetusta kirkkoherran pappilasta, joka valmistuttuaan vuonna 1812 oli pitäjän toiseksi suurin rakennus kirkon jälkeen. Nykyisen pappilan empiretyylinen ulkoasu on pääosin vuodelta 1854, mutta rakennusta on laajennettu vielä 1933. Pihapiiriin kuuluu myös väentupa 1800-luvulta ja aitta, halkovaja-vaunuliiteri sekä suuri kivinavetta, joka on rakennettu vuonna 1899. Lisäksi pihapiirissä on riihi, paja ja kellareita sekä puutarha.

Väentupaan on sisustettu tyypillinen mäntyharjulainen maalaistalon tupa. Toisessa päädyssä on näyttely, jossa esitellään Mäntyharjun historiaa monipuolisesti. Esillä on muun muassa mäntyharjulaisen valokuvaaja Nestor Kurvisen ottamia kuvia ja hänen kuvauskalustoaan. Navetan yläkerrassa on näytteillä monipuolinen kokoelma hevosvetoista ajokalustoa.

Pappilan päärakennuksessa toimii Matkailuinfo, ja Iso-Pappilan museoalueella esitetään myös kesäteatteria. Museon lähellä toimii Taidekeskus Salmela. Salmelan näyttelyitä, kuten esimerkiksi kuvanveistäjä Nina Ternon töitä, on myös kivinavetan alakerrassa. Museoalueen vieressä on veteraanipuisto, jossa on miehistökorsu, taistelu- ja yhteyshautaa ja toisen maailmansodan aikainen tykki. Mäntyharjulla on myös paikkakunnan ensimmäisen teollisuuslaitoksen, sahan, sekä Mouhun vuoden 1918 taistelujen muistomerkit.

Aukioloajat 2020

20.6.–9.8.
ke–su klo 11.00–17.00

Osoite ja kartta

Iso-Pappilantie 2
Mäntyharju

Kartta (Karttapaikka)

Postiosoite: Mäntyharjun kunta, Museo, PL 76, 52701 Mäntyharju

Tiedustelut

Mäntyharjun kulttuuri- ja museopalvelut:
Puh. 040 507 5621

Kesäaikana 20.6.–9.8.
Puh. 044 262 3307

Pääsymaksut

Aikuiset 5 €

Eläkeläiset, opiskelijat yms. 3 €

Alle 18-v. ilmaiseksi

Sisäänpääsy myös Museokortilla 

Kerran pääsylipun ostaneet paikkakuntalaiset ja kesäasukkaat pääsevät museoon samalla pääsymaksulla koko kesän – muista pyytää lippua ostaessasi paikkakuntalaislippu

Vaihtuvat näyttelyt

Muuttuva Mäntyharju -näyttely, päivitetty versio | Kotipaikka, kotiseutu. Iso osa meidän jokaisen omaa olemusta, identiteettiä. Aika kuluu ja tutut paikat muuttuvat. Kotitalon näkeminen vanhassa ilmakuvassa ilahduttaa, sen puuttuminen vielä vanhemmasta kuvasta hämmästyttää. Me rakennamme ympäristöämme ja se rakentaa meitä. Vanhempiemme ja isovanhempiemme muistot menneisyyden kohtauspaikoista, baareista ja kauppapuodeista ovat perustana meidän, jälkipolvien, omalle tarinalle

Linkit

Etelä-Savon elementit – Maa – Maata pitkin

Vuodenkierto:

kivimuurin sekä päre- ja sementtitiilikattojen kunnostusta v. 2011

rakennuskunnostusten jatkoa v. 2012

kattorakenteiden kunnostamista ja kattojen maalausta v. 2014

kuistin uusimista v. 2016


Mäntyharjun verkkomuseo – Mäntyharjua puolin ja toisin

Iso-Pappila osana Mäntyharjun kirkonkylän kierrosta (eMuseo mobiililaitteille)

Iso-Pappila Facebookissa

Iso-PappilTwitterissä

Museoiden Propagandakisasta pronssisija
Loppukesästä 2014 Suomen Museoliitto julisti museoille kilpailun ja haastoi museot kokeilemaan uudenlaista verkkokampanjointia. Mäntyharjun museo lähti ennakkoluulottomasti mukaan. Kilpailutyö toteutettuun nuorten museoviikon projektina. Tulos oli prossisija mainosvideolla Museoon pakotetut.

Iso-Pappila on vuoden 2013 Savo-Karjalan paikallismuseo, ja vuonna 2011 Iso-Pappila sai kunniamaininnan samaisessa kilpailussa.

Kokoelmapolittiset ohjelmat: Mäntyharjun esineellinen muisti ja Valokuvien ja audiovisuaalisen aineiston hallinta- ja tallennussuunnitelma

Valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö (RKY) 

Iso-Pappila Etelä-Savon kulttuuriperintötietokannassa (esku.fi) 

Mäntyharjun kunta

Taidekeskus Salmela

Siirry sivun alkuun