Iso-Pappilan museoalue

Iso-Pappilan museoalue

Mäntyharjun kunnan hoitama Iso-Pappilan museoalue sijaitsee Mäntyharjun keskustassa. Nimensä se on saanut rovasti A. A. Bernerin aikana rakennetusta kirkkoherran pappilasta, joka valmistuttuaan vuonna 1812 oli pitäjän toiseksi suurin rakennus kirkon jälkeen. Nykyisen pappilan empiretyylinen ulkoasu on pääosin vuodelta 1854, mutta rakennusta on laajennettu vielä 1933. Pihapiiriin kuuluu myös väentupa 1800-luvulta ja aitta, halkovaja-vaunuliiteri sekä suuri kivinavetta, joka on rakennettu vuonna 1899. Lisäksi pihapiirissä on riihi, paja ja kellareita sekä puutarha.

Väentupaan on sisustettu tyypillinen mäntyharjulainen maalaistalon tupa. Toisessa päädyssä on näyttely, jossa esitellään Mäntyharjun historiaa monipuolisesti. Esillä on muun muassa mäntyharjulaisen valokuvaaja Nestor Kurvisen ottamia kuvia ja hänen kuvauskalustoaan. Navetan yläkerrassa on näytteillä monipuolinen kokoelma hevosvetoista ajokalustoa.

Pappilan päärakennuksessa toimii Matkailuinfo, ja Iso-Pappilan museoalueella esitetään myös kesäteatteria. Museon lähellä toimii Taidekeskus Salmela. Salmelan näyttelyitä, kuten esimerkiksi kuvanveistäjä Nina Ternon töitä, on myös kivinavetan alakerrassa. Museoalueen vieressä on veteraanipuisto, jossa on miehistökorsu, taistelu- ja yhteyshautaa ja toisen maailmansodan aikainen tykki. Mäntyharjulla on myös paikkakunnan ensimmäisen teollisuuslaitoksen, sahan, sekä Mouhun vuoden 1918 taistelujen muistomerkit.

Aukioloajat 2023

14.6.–13.8.
ti–su klo 11.00–17.00

Suljettu juhannuksena 23.–25.6.

Osoite ja kartta

Iso-Pappilantie 2
Mäntyharju

Karttapaikka

Postiosoite: Mäntyharjun kunta, Museo, PL 76, 52701 Mäntyharju

Tiedustelut

Mäntyharjun kulttuuri- ja museopalvelut:
Puh. 040 507 5621

Kesäaikana 14.6.–13.8.
Puh. 044 262 3307

Pääsymaksut

Aikuiset 4 €

Eläkeläiset, opiskelijat yms. 2 €

Alle 18-v. veloituksetta

Sisäänpääsy myös Museokortilla 

Kerran pääsylipun ostaneet paikkakuntalaiset ja kesäasukkaat pääsevät museoon samalla pääsymaksulla koko kesän – muista pyytää lippua ostaessasi paikkakuntalaislippu

Vaihtuvat näyttelyt 2023

Muistatko vielä sen virren  kirkkomusiikkipitäjän historiaa

Teemanäyttely esittelee mäntyharjulaisen kirkkomusiikkikulttuurin vaiheita kirkkokuoron 100-vuotisjuhlavuoden merkeissä. Näyttely kuljettaa kävijän kirkkokuorolaulun historiaan eri teemojen kautta kirkkoveisuusta moniääniseen kirkkokuorolaulantaan.

Näyttelyn suunnittelusta ja toteutuksesta vastaa Päivi Tuokko Alhon kotimuseolta yhteistyössä Mäntyharjun museon kanssa. Näyttely on osa Mäntyharjun kirkkokuoron juhlavuoden ohjelmaa.

Linkit

Etelä-Savon elementit – Maa – Maata pitkin

Vuodenkierto:

Mäntyharjun verkkomuseo – Mäntyharjua puolin ja toisin

Mäntyharjun museot

Iso-Pappila osana Mäntyharjun kirkonkylän kierrosta (eMuseo mobiililaitteille)

Iso-Pappila Facebookissa

Iso-Pappila Instagramissa

Museoiden Propagandakisasta pronssisija
Loppukesästä 2014 Suomen Museoliitto julisti museoille kilpailun ja haastoi museot kokeilemaan uudenlaista verkkokampanjointia. Mäntyharjun museo lähti ennakkoluulottomasti mukaan. Kilpailutyö toteutettuun nuorten museoviikon projektina. Tulos oli prossisija mainosvideolla Museoon pakotetut.

Iso-Pappila on vuoden 2013 Savo-Karjalan paikallismuseo, ja vuonna 2011 Iso-Pappila sai kunniamaininnan samaisessa kilpailussa.

Kokoelmapolittiset ohjelmat: Mäntyharjun esineellinen muisti ja Valokuvien ja audiovisuaalisen aineiston hallinta- ja tallennussuunnitelma

Mäntyharjun vanha keskusta – valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö (RKY) 

Iso-Pappila Etelä-Savon kulttuuriperintötietokannassa (esku.fi) 

Mäntyharjun kunta

Taidekeskus Salmela

Viimeksi päivitetty: 1.6.2023

Siirry sivun alkuun