Iso-Pappilan museoalue
Mäntyharjun kunnan hoitama Iso-Pappilan museoalue sijaitsee Mäntyharjun keskustassa. Nimensä se on saanut rovasti A. A. Bernerin aikana rakennetusta kirkkoherran pappilasta, joka valmistuttuaan vuonna 1812 oli pitäjän toiseksi suurin rakennus kirkon jälkeen. Nykyisen pappilan empiretyylinen ulkoasu on pääosin vuodelta 1854, mutta rakennusta on laajennettu vielä 1933. Pihapiiriin kuuluu myös väentupa 1800-luvulta ja aitta, halkovaja-vaunuliiteri sekä suuri kivinavetta, joka on rakennettu vuonna 1899. Lisäksi pihapiirissä on riihi, paja ja kellareita sekä puutarha.
Väentupaan on sisustettu tyypillinen mäntyharjulainen maalaistalon tupa. Toisessa päädyssä on näyttely, jossa esitellään Mäntyharjun historiaa monipuolisesti. Esillä on muun muassa mäntyharjulaisen valokuvaaja Nestor Kurvisen ottamia kuvia ja hänen kuvauskalustoaan. Navetan yläkerrassa on näytteillä monipuolinen kokoelma hevosvetoista ajokalustoa.
Pappilan päärakennuksessa toimii Matkailuinfo, ja Iso-Pappilan museoalueella esitetään myös kesäteatteria. Museon lähellä toimii Taidekeskus Salmela. Salmelan näyttelyitä, kuten esimerkiksi kuvanveistäjä Nina Ternon töitä, on myös kivinavetan alakerrassa. Museoalueen vieressä on veteraanipuisto, jossa on miehistökorsu, taistelu- ja yhteyshautaa ja toisen maailmansodan aikainen tykki. Mäntyharjulla on myös paikkakunnan ensimmäisen teollisuuslaitoksen, sahan, sekä Mouhun vuoden 1918 taistelujen muistomerkit.
Aukioloajat 2022
18.6.–14.8.
ti–su klo 11.00–17.00
Suljettu juhannuksena 24.–24.6.
Tiedustelut
Mäntyharjun kulttuuri- ja museopalvelut:
Puh. 040 507 5621
Kesäaikana 18.6.–14.8.
Puh. 044 262 3307
Pääsymaksut
Aikuiset 4 €
Eläkeläiset, opiskelijat yms. 2 €
Alle 18-v. veloituksetta
Sisäänpääsy myös Museokortilla
Kerran pääsylipun ostaneet paikkakuntalaiset ja kesäasukkaat pääsevät museoon samalla pääsymaksulla koko kesän – muista pyytää lippua ostaessasi paikkakuntalaislippu
Vaihtuvat näyttelyt 2022
Tulijoita ja lähtijöitä
Mäntyharjun kansainvälinen muuttoliike 1800-luvulta tähän päivään
Kesän 2022 teemanäyttelyssä Tulijoita ja lähtijöitä käsitellään Mäntyharjun alueen kansainvälistä muuttoliikettä 1800-luvulta tähän päivään tänne muuttaneiden ja täältä pois muuttaneiden ihmisten ja perheiden tarinoiden kautta.
Mäntyharjun reissupitäjästä on aikojen saatossa muutettu niin ulkomaille kuin muualle Suomeen. Samoin Mäntyharjuun on tultu pitkienkin matkojen takaa esimerkiksi sodan, rakkauden tai toimeentulon vuoksi. Keskiössä näyttelyssä ovat siirtolaisten, evakkojen ja pakolaisten tarinat.
Linkit
Etelä-Savon elementit – Maa – Maata pitkin
Vuodenkierto:
- kivimuurin sekä päre- ja sementtitiilikattojen kunnostusta v. 2011
- rakennuskunnostusten jatkoa v. 2012
- kattorakenteiden kunnostamista ja kattojen maalausta v. 2014
- kuistin uusimista v. 2016
Mäntyharjun verkkomuseo – Mäntyharjua puolin ja toisin
Iso-Pappila osana Mäntyharjun kirkonkylän kierrosta (eMuseo mobiililaitteille)
Iso-Pappila Facebookissa
Iso-Pappila Instagramissa
Museoiden Propagandakisasta pronssisija
Loppukesästä 2014 Suomen Museoliitto julisti museoille kilpailun ja haastoi museot kokeilemaan uudenlaista verkkokampanjointia. Mäntyharjun museo lähti ennakkoluulottomasti mukaan. Kilpailutyö toteutettuun nuorten museoviikon projektina. Tulos oli prossisija mainosvideolla Museoon pakotetut.
Iso-Pappila on vuoden 2013 Savo-Karjalan paikallismuseo, ja vuonna 2011 Iso-Pappila sai kunniamaininnan samaisessa kilpailussa.
Kokoelmapolittiset ohjelmat: Mäntyharjun esineellinen muisti ja Valokuvien ja audiovisuaalisen aineiston hallinta- ja tallennussuunnitelma
Valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö (RKY)
Iso-Pappila Etelä-Savon kulttuuriperintötietokannassa (esku.fi)
Mäntyharjun kunta
Taidekeskus Salmela
Viimeksi päivitetty: 30.6.2022