Jalkaväkimuseo

Jalkaväkimuseo

Jalkaväkimuseo sijaitsee Mikkelin keskustan tuntumassa vanhalla kasarmialueella. Mikkelin kasarmialue on säilynyt miltei alkuperäisessä asussa ja laajuudessa. Alue rakennettiin kahdessa osassa arkkitehti E. B. Lohrmannin ja A. Bomanin suunnitelmien mukaan 1800-luvun lopulla. Rakennustavaltaan yhtenäiseen puutalojen ryhmään kuuluu yksitoista vuorattua hirsirakennusta sekä yksi- ja kaksikerroksiset tiilirakennukset. Ydinalueen länsireunalla sijaitsee viinikellari ja ulkorakennuksia. Aluetta ympäröi koivuja kasvava puisto, jossa risteilee hiekkakäytävien verkosto.

Vuonna 1982 perustettua museota pitää yllä Jalkaväkimuseon säätiö. Jalkaväkimuseon käytössä on kaksi puukasarmia.  Kokoelman esineistö on saatu lahjoituksina yksityishenkilöiltä. Lisäksi näytteillä on Sotamuseolta lainattuja esineitä.

Jalkaväkimuseo tutkii, tallentaa ja asettaa näytteille jalkaväen historiaa 1700-luvulta aina näihin päiviin saakka. Päärakennuksen näyttelyt keskittyvät Suomen itsenäisyyden aikaiseen jalkaväkeen. Esillä ovat armeijan varustautuminen ja 1900-luvun sotien – vapaus-, talvi- ja jatkosodan sekä Lapin sodan aikaiset tapahtumat. Museon Ritarisalissa ovat lisäksi esillä kaikki jalkaväen Mannerheim-ristin ritarit. Salissa pidetään myös erilaisia sotahistoriallisia esitystilaisuuksia. Toisesta rakennuksesta löytyvät museon erikoisnäyttelyt.

Museon yhteydessä toimii myös museokauppa.

Aukioloajat 2024

Pääsymaksut

Vaihtuvat näyttelyt ja tapahtumat 2024

Osoite ja kartta

Jääkärinkatu 6–8
50100 Mikkeli

Karttapaikka

Tiedustelut

Asiakaspalvelu:
(015) 369 666
jalkavakimuseo(at)jalkavakimuseo.fi

Museonjohtaja Markku Riittinen:
040 5321 397

Linkit

Etelä-Savon elementit – Tuli – Rauhan aika

Jalkaväkimuseo

Jalkaväkimuseo Facebookissa

Mikkelin tarkka-ampujakasarmit  valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö (RKY)

Sotamuseo

Viimeksi päivitetty: 5.1.2024

Siirry sivun alkuun