Sisälähetysseuran museo

Sisälähetysseuran museo

Sisälähetysseuran museo sijaitsee Seurakuntaopiston tiloissa lähellä Pieksämäen keskustaa. Sisäoppilaitoksen vanhimmat osat – päärakennus, entiset lastenkodin ja vanhainkodin rakennukset ja sairaala – on rakennettu 1950-luvun alussa Sortavalasta Pieksämäkeen siirtyneen seuran tarpeisiin. Nykyään museon omistaa Kirkkopalvelut ry, ja se on saanut remontoidut tilat oppilaitoksen päärakennuksesta vuonna 2007. Museovastaava huolehtii museon opastuksesta ja avoinnapidosta, yhdessä vapaaehtoisten oppilaitoksen entisten ja nykyisten työntekijöiden kanssa.

Sisälähetysseuran museon perustaminen ja kokoelmien kartuttaminen tehtiin vapaaehtoistyönä. Lehtori Katri Kuittinen ja hänen tukenaan ollut museotoimikunta keräsivät ja tallettivat oppilaitoksilta ja Koivurannan vanhainkodilta löytyneitä huonekaluja, esineitä, kirjoja ja valokuvia. Myös monet entiset sisaropiskelijat ja työntekijät lahjoittivat hallussaan olleita esineitä museolle. Kokoelmiin karttui yli 500 esinettä, ja museo avattiin yleisölle vuonna 1989.

Museon perusnäyttelyssä esitellään Sisälähetysseuran oppilaitosten ja opetustoiminnan historiaa. Esillä on kirkon sosiaalialan toimintaan ja koulutukseen – niin sairaanhoitoon, diakoniatyöhön sekä lapsi-, vanhus- ja vammaishuoltoon kuin päihdekuntoutukseen – liittyvää esineistöä. Esimerkiksi erilaisia työ- ja oppilaspukuja ja oppikirjoja on useiden vuosikymmenten varrelta.

Aukioloajat 2023

Sopimuksen mukaan, kesäaikana rajoitetusti

Tiedustelut

Aki Hietala, museovastaava
Puh. 040 350 8503, 040 350 9150
aki.hietala(at)step.fi

Osoite ja kartta

Seurakuntaopisto
Huvilakatu 31
76130 Pieksämäki

Karttapaikka

Pääsymaksut

Ei pääsymaksua

Vierailukäyntiä suunniteltaessa on hyvä tietää, että museon tilat ovat pienet ja rajalliset

Museoesineistö on sijoitettu kahteen huoneeseen, joista toiseen on esteetön käynti

Vierailut mielellään max. 15–20 hlön ryhmissä

Viimeksi päivitetty: 7.6.2023

Siirry sivun alkuun