Virtasalmen Valkeamäen maaseutumuseo

Virtasalmen Valkeamäen maaseutumuseo

Virtasalmen Valkeamäen maaseutumuseo sijaitsee Valkeamäen entisen kansakoulun vieressä, vajaat 8 km Virtasalmen keskustasta Joroisiin päin. Toiselta suunnalta, viitostieltä tultaessa matkaa kertyy noin 13 km. Vuonna 1998 avatun museon omistaa ja sen toiminnasta vastaa Virtasalmen Valkeamäen maa- ja kotitalousseura. Museoalueella on 1990-luvulla valmistuneen näyttelyrakennuksen lisäksi hirsirakenteinen riihi, lato, vuonna 2006 valmistunut savusauna ja vuonna 2007 valmistunut perunakuoppa. Vuonna 2009 valmistui pinta-alaltaan 227 m2:n varastorakennus, jossa on esillä erilaisia koneita ja laitteita 1930-luvulta nykypäivään.

Museon näyttelyssä olevat esineet ovat pääosin 1900-luvun alkupuoliskolta, ja ne on kerätty suurelta osin Virtasalmen Valkeamäen taloista ja tiloilta. Näyttely esittelee omavaraista maa- ja metsätaloutta, jollaisessa ylivoimainen enemmistö suomalaisista vielä 1800-luvun lopulla eli.

Kaksikerroksisen näyttelyn alakerrassa on esillä suurikokoisia työvälineitä, kuten hevosvetoinen kylvökone, niittokone, haravakone ja perunannostokone, sekä ajokalustoa ja metsänhoidossa tarvittavia välineitä yms. Yläkerrassa on mm. miesten ja naisten käsitöihin sekä kotitalouteen liittyviä esineitä. Riihessä on esillä viljankäsittelyyn liittyviä esineitä ja ladossa maanmuokkausvälineitä.

Maa- ja kotitalousseura järjestää museolla työnäytöksiä. Koululla, joka myös on maa- ja kotitalousseuran omistuksessa, on mahdollisuus järjestää erilaisia tilaisuuksia.

Aukioloajat 2022

Heinä–elokuu
su klo 14.00–18.00, muutokset mahdollisia

Muulloin sopimuksen mukaan

Vaihtuvat näyttelyt ja tapahtumat 2022

7.8. maakirkko klo 13.00 alkaen

Pääsymaksut

Aikuiset 2 €

Lapset 1 €

Tiedustelut

Tauno Tikkanen, Valkeamäen
maa- ja kotitalousseura:
Puh. 0400 915 302

Osoite ja kartta

Virmasjärventie 760
Virtasalmi

Karttapaikka

Postiosoite: Virtasalmen Valkeamäen maaseutumuseo, c/o Tauno Tikkanen, Virastotie 5, 77330 Virtasalmi

Linkit

 Etelä-Savon elementit – Maa – Maalaistalo, koti ja maatila

Valkeamäen esite (PDF)

Museoesite 2017 (PDF)

Valkeamäen kylä

Pieksämäen matkailu

Valkeamäen entinen koulu Etelä-Savon kulttuuriperintötietokannassa (esku.fi) 

Viimeksi päivitetty: 4.5.2023

Siirry sivun alkuun