Savonlinnan museo

RIIHISAARI – SAVONLINNAN MUSEO

Savonlinnan museo sijaitsee kaupungin keskustassa Riihisaaressa, Olavinlinnan naapurissa. Museo toimii entisessä valtion viljamakasiinissa. Ernst Bernhard Lohrmannin suunnittelema tiilirakenteinen makasiini valmistui vuonna 1852, ja rakennus sekä saari suojeltiin ensimmäisenä kohteena Suomessa rakennussuojelulailla vuonna 1965.

Savonlinnan museo keskittyy työssään Etelä-Savon kulttuurihistoriaan ja erityisesti Saimaan purjehdushistoriaan. Vuonna 1983 toimintansa aloittanut museo on Savonlinnan kaupungin omistama ja hoitama. Siihen asti eri yhdistykset huolehtivat museoesineiden keruusta ja muusta museotoiminnasta. Vuonna 1984 yleisölle avatun museon kokoelmien perusta on Pyhän Olavin Killan lahjoittama kokoelma sekä Saimaan purjehdusmuseoyhdistyksen keräämä aineisto. Metsähallituksen kanssa vuonna 2008 käynnistyneen yhteistyön tavoitteena on kehittää Riihisaaresta Saimaan luontoa ja kulttuuria esittelevä keskus.

”Saimaan sylissä” -perusnäyttely esittelee elämisen ehtoja Saimaan rannoilla. Esillä on esihistoriaa, laivojen pienoismalleja ja tietoa Saimaan norpasta. Lisäksi järjestetään vaihtuvia näyttelyitä.

Riihisaaren museolaiturissa on neljä höyryalusta. Höyrykuunari Salama vuodelta 1874 vietti vuodet 1898–1970 upoksissa Puumalan Parkonsaaren edustalla. Tervahöyry Mikko vuodelta 1914 on viimeinen säilynyt esimerkki Saimaan suuresta tervahöyrylaivastosta, joka suurimmillaan 1920-luvun puolivälissä käsitti lähes kaksisataa alusta. Matkustajalaiva Savonlinna vuodelta 1904 sai nopeutensa vuoksi lempinimen ”Saimaan pikajuna”. Riihisaari on myös vuonna 1871 rakennetun höyryhinaaja Ahkeran kotilaituri, joskin Saimaan vanhin höyrylaiva on nyt kunnostettavana telakalla. Ahkera-hinaajan omistaa nykyisin s/s Ahkera Perinneyhdistys ry. S/s Mikko ja s/s Savonlinna tekevät sekä yleisö- että tilausristeilyjä.

Riihisaaressa toimii museokauppa sekä matkailu- ja retkeilyinfo. Museon lähellä Linnankadulla on kahviloita ja ravintoloita.

Aukioloajat 2024

Tiedustelut

Asiakaspalvelu:
Puh. 044 417 4466
riihisaari(at)savonlinna.fi

Vaihtuvat näyttelyt ja tapahtumat 2024

Osoite ja kartta

Tottinkatu 6a
57130 Savonlinna

Karttapaikka

Linkit

Etelä-Savon elementit – Vesi – Vesiä myöten

Riihisaari – Savonlinnan museo

Savonlinnan seudun matkailu- ja retkeilyinfo

Metsähallitus

Olavinlinna, Kyrön- ja Haapasalmen kulttuurimaisema – valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö (RKY) 

Riihisaari Etelä-Savon kulttuuriperintötietokannassa (esku.fi) 

Viimeksi päivitetty: 5.1.2024

Siirry sivun alkuun