Juvan museo ja Juvan karjalaisten museo

Juvan museo ja Juvan karjalaisten museo

Juvan museo toimii Partalan kuninkaankartanon päärakennuksessa, nykyisen Juvan kirkonkylän läheisyydessä Männynmäen harjanteella. Paikalla on asuttu jo rautakauden lopulla, mistä kertovat arkeologisten tutkimusten esinelöydöt. Kartano on historiansa aikana ollut sekä yksityisessä, että kruunun omistuksessa. Vuosina 1555–1561 Partalassa toimi Kustaa Vaasan perustama kuninkaankartano. Nykyinen päärakennus on 1800-luvun puolivälistä ja pihapiirin muut rakennukset pääosin 1900-luvun alusta. Tilan omistajana on ollut Juvan kunta vuodesta 1919 saakka.

Museotoiminta päärakennuksessa alkoi vuonna 1992. Museokokoelmat käsittävät yli 3 000 maa- ja kotitalouteen liittyvää esinettä ja esineistön omistaa Juvan Kotiseutu- ja museoyhdistys ry. Esineet on deponoitu Juvan kunnalle, joka huolehtii myös museon aukipitämisestä.

Juvan Karjalaisten museo on toiminut vuodesta 1980 samassa pihapiirissä olevassa entisessä väentuparakennuksessa. Karjalaisten museon esineistö koostuu käyttötavaroista, joita Juvalle asettunut karjalainen siirtoväki toi mukanaan talvi- ja jatkosodan jälkeen. Juvalle tuli karjalaisia etenkin Rautjärveltä ja se näkyy myös esineistössä. Esillä on muun muassa huonekaluja, runsaasti tekstiilejä ja maanviljelyyn ja karjanhoitoon liittyneitä työkaluja. Kokoelman omistaa Juvan Karjalaiset ry, ja museon auki pidosta huolehtii Juvan kunta.

Aukioloajat 2023

6.6.–19.8.
ti–la klo 11.00–17.00

Suljettu juhannuksena

Muina aikoina sopimuksen mukaan

Osoite ja kartta

Huttulantie 1 A
Juva

Karttapaikka

Postiosoite: Juvan kunta, Kulttuuripalvelut, Partala, PL 28, 51901 Juva

Vaihtuvat näyttelyt ja tapahtumat 2023

Näyttelyt:

Juvan museon uusi perusnäyttely

Pitäjästä palvelutaajamaksi – kirkonkylästä kunnaksi

Juvan museon uudessa perusnäyttelyssä liikutaan Juvantien varrella ja seurataan vanhan emäpitäjän kehittymistä asukkaistaan huolehtivaksi kunnaksi.

Näyttelyssä voi tutustua niin kunnan ”laitoksiin” kuin yritystoimintaankin unohtamatta tavallista ihmistä muutoksen pyörteissä.

Tapahtumat:

 ti 4.7. klo 11.0017.00 avoimien ovien päivä museolla

  •  tutustu uudistettuun perusnäyttelyyn ja Gottlundin kierroksen uuteen QR-koodimateriaaliin
  • koko päivän Menneeseen kätketyt, koko perheen toiminnallinen museoseikkailu, jossa yhdistyy niin historia kuin taidetoimintakin, vetäjänä Iiris Salmela
  • klo 13.00 historioitsija Petri Talvitien yleisöluento aiheesta maaseudun maattoman väestönosan olosuhteet Savossa 1800-luvulla

5.7. klo 19.00 alkaen yhteislaulutilaisuus/Juvan karjalaisten museo 

Pääsymaksut

4 € aikuiset 
2 € opiskelijat, eläkeläiset ja lapset

Samalla lipulla voi tutustua Juvan museon, Juvan karjaisten museon sekä Galleria Kuninkaankartanon näyttelyihin

Tiedustelut

Aukioloaikana:
Puh. 0400 136 195

Muulloin:
Johanna Kuusisto, Juvan kunta
Puh. 0400 136 176
johanna.kuusisto(at)juva.fi

Viimeksi päivitetty: 9.6.2023

Siirry sivun alkuun