Juvan museo ja Juvan karjalaisten museo
Juvan museo toimii Partalan kuninkaankartanon päärakennuksessa, nykyisen Juvan kirkonkylän läheisyydessä Männynmäen harjanteella. Paikalla on asuttu jo rautakauden lopulla, mistä kertovat arkeologisten tutkimusten esinelöydöt. Kartano on historiansa aikana ollut sekä yksityisessä, että kruunun omistuksessa. Vuosina 1555–1561 Partalassa toimi Kustaa Vaasan perustama kuninkaankartano. Nykyinen päärakennus on 1800-luvun puolivälistä ja pihapiirin muut rakennukset pääosin 1900-luvun alusta. Tilan omistajana on ollut Juvan kunta vuodesta 1919 saakka.
Museotoiminta päärakennuksessa alkoi vuonna 1992. Museokokoelmat käsittävät yli 3 000 maa- ja kotitalouteen liittyvää esinettä ja esineistön omistaa Juvan Kotiseutu- ja museoyhdistys ry. Esineet on deponoitu Juvan kunnalle, joka huolehtii myös museon aukipitämisestä.
Juvan Karjalaisten museo on toiminut vuodesta 1980 samassa pihapiirissä olevassa entisessä väentuparakennuksessa. Karjalaisten museon esineistö koostuu käyttötavaroista, joita Juvalle asettunut karjalainen siirtoväki toi mukanaan talvi- ja jatkosodan jälkeen. Juvalle tuli karjalaisia etenkin Rautjärveltä ja se näkyy myös esineistössä. Esillä on muun muassa huonekaluja, runsaasti tekstiilejä ja maanviljelyyn ja karjanhoitoon liittyneitä työkaluja. Kokoelman omistaa Juvan Karjalaiset ry, ja museon auki pidosta huolehtii Juvan kunta.
Aukioloajat 2022
7.6.–22.8.
ti–la klo 11.00–17.00
Suljettu juhannuksena 24.–25.6.
Muina aikoina sopimuksen mukaan
Pääsymaksut
4 € aikuiset
2 € opiskelijat, eläkeläiset ja lapset
Samalla lipulla voi tutustua Juvan museon, Juvan karjaisten museon sekä Galleria Kuninkaankartanon näyttelyihin
Tiedustelut
Aukioloaikana:
Puh. 0400 136 195
Muulloin:
Johanna Kuusisto, Juvan kunta
Puh. 0400 136 176
johanna.kuusisto(at)juva.fi
Vaihtuvat näyttelyt ja tapahtumat
”Kotirintamalla – sodassa ja rauhassa” -näyttely
Näyttelyn esite (PDF)
Linkit
Etelä-Savon elementit – Maa – Metsän ja maan antimet
Etelä-Savon elementit – Tuli – Rauhan aika
Vuodenkierto:
Juvan Kotiseutu- ja museoyhdistyksen esinekokoelmat (PDF)
Partalan kartano Etelä-Savon kulttuuriperintötietokannassa (esku.fi)
Viimeksi päivitetty: 14.7.2022