Moision sairaalamuseo

Moision sairaalamuseo

Moision sairaalamuseo on siirtynyt virtuaaliaikaan

Moision sairaalamuseo avattiin sairaalan 60-vuotisjuhlien yhteydessä vuonna 1987. Museon näyttely on tarjonnut monipuolisen ja kiinnostavan näkökulman vuonna 1927 perustetun Moision sairaalan ja laajemminkin psykiatrisen sairaalahoidon historiaan ja Moision sairaalan erityiseen yhteisöön yli 90 vuoden ajalta. Psykiatriset sairaalat olivat hyvin pitkään suljettuja, muusta yhteiskunnasta erillään olevia laitoksia. Paitsi potilaat, myös henkilökunta asui sairaalan alueella, jonne ulkopuolisilla ei ollut asiaa.

Museon näyttelyt ovat kertoneet paitsi hoidosta ja hoitomenetelmistä, myös elämästä sairaalayhteisössä. Näyttelyhuoneita oli sisustettu kuvaamaan niin potilashuoneita, hoitajien työtiloja ja hoitotiloja kuin ruokasaliakin. Esillä oli myös runsaasti potilaiden tekemiä käsitöitä. Erilaisia työtoimintoja käytettiin hoitomuotona. Sairaalassa valmistettujen käsitöiden ja huonekalujen myynti auttoi sairaalaa myös taloudellisesti.

Museotoiminta alkoi virallisesti vuonna 2000 ja museo oli auki yleisölle aina kesäisin vuoteen 2019 saakka. Museon opastuksesta huolehtivat entiset sairaalan työntekijät vapaaehtoispohjalta.

Koska Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä luopuu kaikista Moision sairaalan tiloista uuden Mielen- ja kuntoutuksen talon valmistumisen jälkeen kesällä 2023 ja koska museolle ei valitettavasti ole löytynyt korvaavia tiloja, sulki Moision sairaalamuseo lopullisesti ovensa Moision tiloissa 31.7.2021. Museosta on kuitenkin tehty kaikille aina avoinna oleva virtuaaliesittely, johon voit tutustua kotisohvaltasi alla olevan linkin kautta.

Tutustu Moision sairaalamuseoon virtuaalisesti

Linkit

Moision sairaalamuseo 1987–2022 | sairaalamuseon 360° -virtuaalikierros

Etelä-Savon elementit – Ilma – Palveluja maakuntaan

Moision sairaalamuseon kokoelmapoliittinen ohjelma 2021–2031 (PDF)

Etelä-Savon hyvinvointialue (ELOISA)

Moision sairaala Etelä-Savon kulttuuriperintötietokannassa (esku.fi)

Päämajakaupunkiopas – Moisio sotilasairaalana

Viimeksi päivitetty: 10.6.2024

Siirry sivun alkuun