Moision sairaalamuseo

Moision sairaalamuseo

Moision sairaalamuseo toimii Moision sairaalan tiloissa, arkkitehti Axel Mörnen vuonna 1927 suunnittelemassa klassistisessa rakennuksessa. Moision sairaala sijaitsee noin 6 kilometrin päässä Mikkelin keskustasta. Museon käytössä on sairaalan keittiöhenkilökunnan entiset asuin- ja sosiaalitilat. Sairaalamuseon omistaa ja sitä hoitaa Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä. Aukipidosta ja opastuksesta huolehtivat entiset sairaalan työntekijät vapaaehtoispohjalta. Museo avattiin Moision sairaalan 60-vuotisjuhlien yhteydessä vuonna 1987.

Museo tarjoaa monipuolisen ja kiinnostavan näkökulman psykiatrisen hoidon historiaan ja Moision sairaalan erityiseen yhteisöön. Psykiatriset sairaalat olivat hyvin pitkään suljettuja, muusta yhteiskunnasta erillään olevia laitoksia. Paitsi potilaat, myös henkilökunta asui sairaalan alueella, jonne ulkopuolisilla ei ollut asiaa. Moision sairaalamuseo kertookin jo olemassaolollaan jotain hoitolaitosten muutoksesta: yleisölle avoin museo sijaitsee sairaalan alueella.

Näyttelyt kertovat paitsi hoidosta ja hoitomenetelmistä, myös elämästä sairaalayhteisössä. Näyttelyhuoneita on sisustettu kuvaamaan niin potilashuoneita, hoitajien työtiloja ja hoitotiloja kuin ruokasaliakin. Esillä on myös runsaasti potilaiden tekemiä käsitöitä. Työskentelyä käytettiin hoitomuotona. Sairaalassa valmistettujen käsitöiden ja huonekalujen myynti auttoi sairaalaa myös taloudellisesti.

Sairaalan tiloissa sijaitsee kahvila. Aivan sairaalan vierestä kulkee Porrassalmen museotie, jonka varrella on muun muassa Porrassalmen taistelun (13.6.1789) muistomerkki.

Aukioloajat 2021

Suljettu vuonna 2021

Pääsymaksut

Ei pääsymaksua

Tiedustelut

31.7.2021 saakka
Riitta Laakkonen,
Moision sairaalan kahvila:
Puh. 044 351 4137

Osoite ja kartta

Moisiontie 9
Mikkeli
(A-rakennus, pääsisäänkäynti)

Karttapaikka

Postiosoite: Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen ky, Moision sairaalamuseo, Porrassalmenkatu 35–37, 50100 Mikkeli

Linkit

Etelä-Savon elementit – Ilma – Palveluja maakuntaan

Moision sairaalamuseo

Moision sairaalamuseon kokoelmapoliittinen ohjelma 2018–2020 (PDF)

Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä

Moision sairaala Etelä-Savon kulttuuriperintötietokannassa (esku.fi) 

Päämajakaupunkiopas – Moisio sotilasairaalana

Viimeksi päivitetty: 1.6.2021

Siirry sivun alkuun