Vuokalan mylly- ja sähkömuseo

Vuokalan mylly- ja sähkömuseo

Vuokalan mylly-voimalaitos sijaitsee Savonrannan keskustassa (Savonrannan kunta liittyi vuoden 2009 alussa Savonlinnan kaupunkiin). Ensimmäinen Vuokalan mylly perustettiin jo 1860-luvulla. 1900-luvun alussa sen yhteyteen rakennettiin vesivoimalaitos sähköä tuottamaan. Savonranta olikin yksi Suomen ensimmäisistä sähköistetyistä maalaiskunnista. Nykyinen myllyrakennus on vuodelta 1937. Myllyn kulta-ajat olivat 1950-luvulla, jolloin töissä oli neljä mylläriä ja lähikunnista tuotua viljaa jauhettiin yötä päivää. Nykyisin myllyn omistaa Savonrannan kehittämissäätiö, ja avoinnapidosta vastaa Savonrannan Kädentaitajat ry.

Vuosina 2001–2003 myllyä kunnostettiin Vuokala-Savonrannan kalastusmatkailun edellytykset ja tulevaisuus-hankkeen tuella. Vuokalan myllyssä voikin nyt tutustua eritäin hyväkuntoiseen, käytännössä käyttökunnossa olevaan myllyn koneistoon. Myllyn puurakenteinen koneisto on neljässä kerroksessa, ja matkallaan vehnäjauhoksi jyvä tekee siinä peräti neljän kilometrin matkan. Voimalaitos on edelleen toiminnassa, ja tänäkin päivänä Savonrannalla käytetään oman voimalan sähköä.

Myllyssä järjestetään myös taidenäyttelyitä, ja siinä sijaitsee Savonrannan kädentaitajien käsityönäyttely ja myymälä sekä Koloveden kansallispuiston opastuspiste. Lähivesillä on erinomaiset kalastusmahdollisuudet. Aivan myllyn läheisyydessä on vierasvenesatama ja kaksi ravintolaa

Aukioloajat 2023

6.6. –31.8.
ti–pe klo 10.00–16.00
la 10.00–14.00 

Pääsymaksut

Ei pääsymaksua

Vaihtuvat näyttelyt ja tapahtumat 2023

Maalauksellinen Savonranta – savonrantalaisen Veikko Luostarisen maalauksia

Lisäksi rinnakkaisnäyttely Tuohityöt kaappien kätköistä

Näyttelyjuliste, jonka yläosassa kesäinen maalaus taloista veden äärellä ja alaosassa keltapohjaisella taustalla tiedot.

Tiedustelut

Käsityöasema ja
matkailuneuvonta:
Puh. 044 990 1357

Savonrannan
Kädentaitajat ry,
Ulla Lindell:
Puh. 0400 760 383

Tiedot Vuokalan myllyn käsityömyymälän aukioloajoista keltapohjaisella taustalla vuonna 2023.

Linkit

Etelä-Savon elementit – Vesi – Voimaa vedestä

Savonranta

Vuokalan mylly Etelä-Savon kulttuuriperintötietokannassa (esku.fi) 

Osoite ja kartta

Lamminniementie 6
Savonranta

Karttapaikka

Postiosoite: Vuokalan mylly- ja sähkömuseo, c/o Ulla Lindell, Tyniläntie 35, 58360 Säimen

Viimeksi päivitetty: 6.6.2023

Siirry sivun alkuun