Juva, Pattoin perintötalo 2019

Pattoin perintötalo ESKU:ssa

Perintötalolla jatkettiin edellisvuonna aloitettua pariaitan kunnostusta. Aitassa oli kolme katekerrostumaa: alimpana uralliset vesikattolaudat, sitten päreet ja ylimpänä kolmiorimahuopa – päreiden ja huovan välissä oli pehmusteena paperisäkkejä. Katteen uusimista käytiin läpi Pattoin hoitokunnassa, ja kaikki kerrokset päätettiin palauttaa osin muutettuna. Vesikattolaudat päätettiin asentaa urattomina muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta. Pärekatto tehtiin vain kaksinkertaisena, ja pehmusteeksi vaihdettiin pinkopahvi. Näkyvin eli kolmiorimahuopakatto noudatti vanhaa mallia.

Työstä vastasi kirvesmies Jorma Myyryläinen apukäsien avustuksella, sahatavaran toimitti Kolkonjoen Mylly ja Saha, ohjauksesta vastasi maakuntamuseotutkija ja kustannuksista Juvan kunta.

Kuvat Jorma Hytönen/Savonlinnan maakuntamuseo.

Kaksi miestä höylää uria kattolautaan. Toinen höylää, ja toinen pitää lautaa paikoillaan.

Muutamaan lautaan per lape höylättiin käsin vesiurat. Höylänä oli kuperalla terällä varustettu simssihöylä, jonka sivuille oli pultattu koivulankut leveys- ja syvyysrajoittimiksi sekä lisätty pitkähöylän kahva. Ohjaus- ja kattolauta puristettiin pöytään kiinni puristimilla.

Uusi ja vanha kattolauta vierekkäin. Kummankin urat on höylätty käsin.

”Kehitysversiolla” saatiin vähän tuntumaa, mutta säätämistä jäi sekä teräkulmaan, kitaan, joka tuppasi täyttymään lastuista. Vanhoissa vesikattolaudoissa oli suoraseinämäiset urat.

Kevättalvinen kuva aitasta. Kaikki kattorakenteet on purettu vuoliaisia lukuun ottamatta.

Ennen katon tekoa uusittiin kurkihirsi ja paikattiin runkoa sekä vuoliaisten päitä.

Pitkänurkkainen, harmaa pariaitta, jonka molemmat ovet ovat auki. Katolla on uusi musta huopa.

Vaikka päällepäin ei näy, niin uusittu kattoi toistaa kaikki aikaisemmat katekerrokset.

Siirry sivun alkuun