Pattoin perintötalo

Pattoin perintötalo

Pattoin tila sijaitsee 10 kilometrin päässä Juvan keskustasta. Pattoi edustaa seudulle tyypillistä, vaurasta talonpoikaistilaa perinteisine maatilan talousrakennuksineen, peltoineen ja metsineen. Rakennukset ovat säilyneet pääosin 1900-luvun alun asussa. Vain katot ovat muuttuneet pärekatoista tiiliin, huopaan ja peltiin 1950-luvulta lähtien. Talossa ei ole sähköjä eikä vesi- ja viemärijohtoja.

Talonpoikaistilan rakennukset ovat säilyneet alkuperäisinä yksityiskohtia myöten ja edustavat seudun perinteistä rakennustapaa. Piha-alue on jakaantunut kahtia mies- ja karjapihaan. Miespihan puolella on vuorattu päärakennus, kahdesta hirsikehikosta koottu riviaitta, pitkänurkkainen hirsirakennus ja kaksiosainen vilja-aitta. Päärakennuksen rakennusvuosi on 1873. Karjapihan puolella sijaitsee 1800-luvun lopulla tehty kivinavetta sekä pitkänurkkainen luhdillinen tallirakennus. Pihapiiriin liittyvät lisäksi paja ja sauna sekä 1930 valmistunut puimalato.

Rakennusten ympärillä leviävät avoimena pysyneet pellot, joita reunustavat kivijalustalliset aidat 1,6 kilometrin matkalla. Pihan lähimetsien puusto on suurelta osin vanhaa ja järeää tukkimetsää. Osa metsästä jäi valtion omistukseen luonnonsuojelualueena.

Pattoi oli Nikulaisen suvun omistuksessa 1840-luvulta vuoteen 2003 saakka. Suvun viimeisen edustajan kuoltua ei jäänyt perikuntaa, joten omaisuus siirtyi valtiokonttorille. Juvan kunta anoi tilan omistukseensa. Tavoitteena oli tilakokonaisuuden säilyttäminen ja ennallistaminen rakennusperinnöstä ja maaseudun vanhasta elämäntavasta kertovaksi nähtävyydeksi.

Pattoin tilaa kunnostettiin hankkeilla vuosina 2005–2010. Työstä vastasivat Juvan kunta yhteistyössä Juvan museo- ja kotiseutuyhdistyksen kanssa. Hankkeiden aikana inventoitiin tilan rakennukset, esineet, kivijalustalliset aidat ja pihamaan sekä peltojen kasvisto. Särkyneet ja heikot katot ja rapautuneet kivijalat on korjattu. Paja, liiterirakennus ja pärehöylä on uudistettu vanhan mallin mukaisiksi. Tilan perinnettä ja historiaa on selvitetty niin arkistolähteistä kuin haastatteluin. Tästä aineistosta on kirjoitettu Pattoin tilan vaiheista ja sen elämästä kertova Pattoin kulttuuriperintö -julkaisu vuonna 2007, kansatieteellinen pro gradu -työ vuonna 2008 ja Pattoin perintötalo -kirja vuonna 2010.

Aukioloajat 2024

12.6.–25.8.

ke–su klo 11.00–17.00

Suljettuna juhannuksena 21.–23.6.

Perintötalon ulkoalueet ovat avoinna omatoimiselle tutustujalle ympäri vuoden

Vaihtuvat näyttelyt ja tapahtumat 2024

Vuositeemana ruoka – lammaskualia ja kokkopiimee

Kesä 2024 esittelee talon viimeistä emäntää Anna Reginaa 1930-luvun talouskoulun reseptien kautta. Pattoilla nautittu ruoka säilytti vanhakantaiset piirteensä viimeisin vuosikymmeniin saakka. Anna Regina teki lähestulkoon kaiken itse.

Tapahtumat

Nainen harmonikan kanssa istuu sohvalla ja pitää kädessään luuta, mitä koira katsoo haluavasti.
Kuvaaja Elina Brotherus.

Maria Kalaniemi – Palkeiden tunteita ja tarinoita

Juhlavuosikonserttiinsa Maria Kalaniemi tuo kesäisen musiikkikimpun kansanmusiikkisävelmiä, omaa meditatiivisen herkkää tunnelmointia sekä tuttuja sävelmiä muistojen bulevardeilta Satumaasta Metsäkukkiin. Maria palaa lapsuutensa kesämaisemiin, Pattoin pihapiiriin, jossa hän muistaa jo varhain soittaneensa harmonikkaa, istuen kaivon kannella, lehmien tullessa innokkaina kuuntelemaan.

Marian lyyrisen herkkä ja intensiivinen soittotyyli on sittemmin saanut uskollisen kuulijakunnan eri puolilla maailmaa. Vuonna 2024 Kalaniemi viettää 60-vuotisjuhlaansa. Kesällä 2023 tuli myös kuluneeksi 40 vuotta historian ensimmäisen Kultainen Harmonikka -kilpailun voitosta vuodelta 1983, jolla hän nousi kansalliseen tietoisuuteen. Vuonna 2018 Kalaniemelle myönnettiin musiikin valtionpalkinto ja hänet nimitettiin Ruotsin kuninkaallisen akatemian jäseneksi. Hänet valittiin vuoden 2024 musiikkimuseo Famessa nähtävään Suomen musiikin kunniagalleriaan. 

Juvalta juuriltaan oleva Maria Kalaniemi viettää 60-vuotisjuhlavuotta. Kesällä 2023 tuli myös kuluneeksi 40 vuotta historian ensimmäisen Kultainen Harmonikka -kilpailun voitosta vuodelta 1983, jolla Kalaniemi nousi kansalliseen ja sittemmin kansainväliseen tietoisuuteen. Konsertti on osa juhlavuoden konserttien sarjaa. 

  • Metsäkirkko
    7.7. klo 13, metsäkirkon toimittavat Juvan seurakunta yhdessä Juvan kotiseutu- ja museoyhdistyksen kanssa.
  • Kesäillan jooga
    10.7. klo 18.30

Pääsymaksut

Henkilölippu 4 €

Eläkeläiset, opiskelijat ja lapset alle 16-vuotta 2 €

Alle kouluikäiset ilmaiseksi

Sisältää käynnin oppaan kanssa saunassa, talossa, tallissa ja navetassa

Tiedustelut

Aukioloaikoina:
Pattoin opas
Puh. 040 566 9047

Muulloin:
kirjasto- ja kulttuurikoordinaattori Johanna Kuusisto,
Juvan kunta
Puh. 0400 136 176
johanna.kuusisto(at)juva.fi

Linkit

Etelä-Savon elementit – Maa – Metsän ja maan antimet

Juvan Pattoin perintötalon suojamatot. Kankuri Rauni Pietikäisen kirjoittama ja kuvittama ohje suojamattojen kutomisesta, ja museologian harjoittelija Mia Astikaisen artikkeli räsymattojen kutomisen historiasta Suomessa, 2022 (PDF)

Vuodenkierto:

Maatiainen ry palkitsi Pattoin perintötalon vuoden 2019 perinnemaisemana (PDF)

Pattoin perintötalon museosuunnitelma 2023–2026

Pattoin geokätkö

Pattoi Etelä-Savon kulttuuriperintötietokannassa (esku.fi)

Pattoin perintötalo (Juvan kunta)

Saimaa Geopark/Pattoi

Susiluukut ja sinkkiämpärit kertovat menneen maailman tavoista (YLE Etelä-Savo)

Laiduntarinoita – Härkää sarvista -hankkeen loppujulkaisu

Pattoi valittiin vuoden 2012 Savo-Karjalan paikallismuseoksi
Paikallismuseokilpailun voittajan julkistaminen ja palkinnon (Suur-Savon Osuuspankin stipendi) luovutus  tapahtuivat 28.6., ks. lehdistötiedote (PDF)

Kekrinviettoa Pattoilla 2015

Osoite ja kartta

Etäisyys valtatieltä 5 on 3,3 km, kävelymatka pysäköintialueelta pihaan on 300 m

Pysäköintialueella on yleisökäymälä käytössä aukioloaikoina, käymälään pääsee myös pyörätuolilla

 

Pattointie 62
Juva

Karttapaikka

Postiosoite: Juvan kunta, Kulttuuripalvelut, Pattoin perintötalo, PL 28, 51901 Juva

Viimeksi päivitetty: 14.6.2024

Siirry sivun alkuun