Rantasalmen museo

Rantasalmen museo

Rantasalmen museo sijaitsee Rantasalmen keskustan tuntumassa Savonlinnan ja Varkauden välisen tien varressa. Suurin osa museoalueen rakennuksista – päärakennus, riihi, kaksi aittaa ja tuulimylly sekä kalastajien nuottakota ja sauna – on siirretty paikalle 1960-luvun alkupuolella. Museo on avattu yleisölle 2.6.1963, ja nykyisin se on Rantasalmen kunnan hoidossa ja omistuksessa.

Museon päärakennus on peräisin Konttilan tilalta, ja sen lahjoittivat Maila ja Pentti Taskinen 1960-luvun alussa. Alun perin se oli maalaistalon päärakennus, ja vanhimmilta osiltaan sen kerrotaan olevan yli 200 vuoden ikäinen. Alun perin tupa rakennettiin savutuvaksi, lämmitysuuni lisättiin 1900-luvun alussa. Päärakennuksessa esitellään rantasalmelaista kotiteollisuutta, suutarin työtä ja paikallista erikoisuutta, rantasalmelaista letkuvarsipiippua. Näyttelyyn on myös sisustettu tyypillinen maalaistalon keittiö sekä makuukamari.

Riviaittaan on koottu viljan ja jauhojen käsittelyyn liittyviä esineitä sekä pellavan käsittelyyn liittyviä esineitä. Sen vieressä on Konttilan pihapiiristä, siis samasta paikasta kuin museon päärakennus, siirretty aitta. Se on sisustettu nuorten makuuaitaksi.

Lisäksi alueella on kirjailija Alpo Noposen muistomerkki. Noponen tunnetaan ehkä parhaiten joululauluistaan ”Arkihuolesi kaikki heitä” ja ”Kun joulu on”.

Rantasalmen keskustan palvelut ovat aivan museon läheisyydessä.

Aukioloajat 2024

15.6.–2.8.
ke–su klo 11.00–17.00

Muutokset mahdollisia

Vaihtuvat näyttelyt ja tapahtumat 2024

Museon pihapiirissä on vanhoista ikkunoista koottu Rantasalmen Tarinapaviljonki, jonka ruudut kertovat tarinoita Rantasalmen historiasta ja merkkihenkilöistä sekä siitä mitä kivaa Rantasalmella on nykyään.

Kuva- ja tekstitauluja yläosastaan kaarevissa ikkunoissa, jotka on kiinnitetty puupylväisiin. Rakennelma on ympyrän muodossa ja sen keskellä on laattakiveys.

Pääsymaksut

Ei pääsymaksua

Osoite ja kartta

Ohitustie 7
Rantasalmi

Karttapaikka

Postiosoite: Eija Guttormsen Rantasalmen kunta, Poikkitie 2, 58900 Rantasalmi

Tiedustelut

Aukioloaikoina:
Puh. 040 827 1075

Muulloin:
Eija Guttormsen, Rantasalmen kunta
Puh. 040 865 5596

Viimeksi päivitetty: 10.6.2024

Siirry sivun alkuun