Pien-Toijolan talonpoikaismuseo

pien-toIJOLAN TALONPOIKAISMUSEO

Pien-Toijolan talonpoikaismuseo Ristiinassa on valtakunnallisesti merkittävä talonpoikaiskulttuuriympäristö. Se sijaitsee Toijolan kylässä, noin 20 kilometrin päässä Ristiinan keskustasta Puumalan suuntaan. Museoalue ja kokoelmat ovat yksityisomistuksessa.

Alueella on kaikkiaan 28 rakennusta 1700- ja 1800-luvuilta, jotka muodostavat poikkeuksellisen hyvin säilyneen kokonaisuuden. Alueen ydin on umpinainen, nurkista avoin neliömäinen piha, jossa on päärakennus, kivinavetta ja niiden väliin sijoitetut seitsemän aittaa. Päärakennuksen, navetan sekä hevostallin ja halkoliiterin välistä erkanee kivi- ja särentäaidoin reunustettu karjakuja, vanha kärrypolku. Se johtaa savusaunalle ja piian aitalle. Tilaa ympäröivillä, kumpuilevilla pelloilla on lisäksi yksittäisaittoja.

Pien-Toijola tarjoaa harvinaisen mahdollisuuden tutustua jokseenkin täydellisenä säilyneeseen 1800-luvun maatilaan. Talon pihapiiri monine hirsirakennuksineen on säilynyt pitkälti sellaisena, kuin se oli muodostunut 1950-luvulle mennessä. Rakennukset ovat tyypillisiä, mutta pihapiirin rakennuspaikka, paljas kallio, poikkeuksellinen.

Tila on ollut Toijosen suvulla vuodesta 1672. Päärakennus rakennettiin 1803, ja sitä korjattiin 1880. Kaikki museorakennukset ovat alkuperäisillä paikoillaan, ja kaikki esillä olevat esineet ovat olleet tilan omassa käytössä. Pien-Toijolan tilalle on luovutettu sukuviiri ja se on saanut myös Talonpoikaiskulttuurisäätiön kunniakilven.

Pien-Toijolassa on myös filmattu osia seuraavista elokuvista: Risto Orkon ohjaama Tulitikkuja lainaamassa vuonna 1969, Pekka Parikan ohjaama Talvisota vuonna 1988 ja Aku Louhimiehen ohjaama Tuntematon sotilas vuonna 2016.

Viimeksi päivitetty: 6.4.2021

Siirry sivun alkuun